A Fidesz bűnei

.... ,hogy a bűn ne maradjon büntetlenül.

2017. dec 12.

Orbán is Soros-bérenc

írta: kóbor
Orbán is Soros-bérenc

Megtalálták a Soros-bérenc Orbánt

Megtalálták a Soros-bérenc Orbánt

Dercsényi Dávid

Piacpártiság, csak látványpolitizálást végző kormány, összefogás a demokratikus erőkkel, az állam visszaszorítása, az idegenellenesség megbélyegzése – megdöbbentő sűrűségben hangoznak el olyan szavak a fiatal Orbán Viktor szájából, amelyeket ma kormánya és ő a Soros-bérencek szavainak bélyegezne.

Miután a kormányoldal naponta szembesíti a Jobbikot, hogy hogy változott át radikális pártból cukiságpárttá, különösen izgalmas, ha szembejön egy régi Fidesz-felvétel, amely ugyanilyen metamorfózisról tudósít. Most épp a Vera & Donald Blinken Open Society Archives tett ki egy 1992-es Fekete Doboz-felvételt, amely a Fidesz debreceni országos gyűléséről tudósított, és amit a 444 vett észre.

A felvétel elején a gyerekképű Fodor Gábortól láthatunk pár percet, majd 5 perc 17 másodperctől a mainál jó 30 kilóval könnyebb Orbán Viktor lép a mikrofonhoz.

A hírhedt Csurka István-féle dolgozat megjelenése után a szélsőjobb kormánypárti megjelenése felett háborgó közéleti viharban Orbán először azért bírálja az Antall-kormányt, mert "műsorpolitikát csinálnak, miközben elszáll kezükből a történelem", és mindezt olyan küldetéstudattal teszik, amely lehetetlenné teszi, hogy a valódi gyakorlati problémákkal foglalkozzanak – vajon mit szólna a fiatal Orbán, ha a ma sorosozó-brüsszelező Orbán-kormányt látná?

A ma a politikai élet rajta kívüli tényezőit ab ovo lejáratni és befeketíteni akaró Fidesz akkor még úgy vélte, össze kell fogni a demokratikus erőkkel bármelyik pártban is vannak ilyenek. Nyilván más idők jártak, és az is tanulságosan cseng ma, ahogy a liberális SZDSZ-t figyelmezteti Orbán: jó lenne, ha eldöntené, a liberális vagy a szocialista identitása mellett dönt-e.

A ma az eddigi kormányoknál reklámozásra sokkal többet költő, a gazdaságra rátelepedő Orbán-kormány feje akkor még úgy látta, vissza kell szorítani az államot, amely engedne etatista, államközpontú csábításnak, és a piacot kell előnybe részesíteni, pénz előteremtése csak piacgazdaságban lehetséges, és pénz kell a nyugdíjak, segélyek emeléséhez.

Persze a Csurka-dolgozat miatt előkerült a rasszizmus, nacionalizmus és idegenellenesség is. Egy liberális kormány képes lehet ara, hogy szembeszálljon a rasszizmussal és idegenellenességgel, mondja Orbán, és megkapja magáét a nacionalizmus is: a radikális jobboldal nemzetiségi politikája patetikus magyarkodásban, hazafias frázisokban merül ki. Csurkáék visszaélnek a nemzeti retorikával, és valójában nemzetellenes politikát folytatnak.

A mai Orbán Viktor tehát mint Makó Jeruzsálemtől áll a 25 évvel ezelőttitől. Talán le is Soros-bérencezné.

Szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://kobor.blog.hu/api/trackback/id/tr5413477921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása